communication works

Vandrare mellan världarna

En Polenälskande tysk-fransman

Utlänningar i Tyskland – vem tänker då på fransmän? Jean-François Renault från Cognac kom till Berlin som tolk till staben av de allierade ockupationsmakter i Tyskland. Han doktorade i Tyskland, blev tysk medborgare och engagerar sig nu för ett polskt “språkcafé” i Pankow för att göra något konkret i vardagen för Europas framgång. Ett Europa som lär sig av medborgarnas erfarenhet och engagemang. Ett samtal.

29. March 2018

När Jean-François ansökte om tyskt medborgarskap efter millennieskiftet, kallades han till Eberswalde Bürgeramt, medborgarcentret i en förort i Berlin. “Jag träffade en trevlig dam som talade med stark Berlindialekt. Hon bad mig att göra ett språktest. Jag tyckte att det var roligt, för jag hade ju avlagt min doktorsexamen på tyska tio år tidigare! Åtminstone var det inte nödvändigt att förklara vad en Eisbein (fläsklägg) är, säger Jean-François om sin resa till att bli tysk. Och han ville vara tysk framför allt för att vara icke-tysk hade helt enkelt blivit för påfrestande. Blev fransmän diskriminerade?

“Nej. Invandringsmyndigheterna i Berlin och Brandenburg behandlade alla utlänningar lika illa. Med införandet av den inre marknaden behandlades bara EU: s utlänningar dåligt, de andra blev ännu värre behandlade. De terroriserade verkligen dig. Men jag var tvungen att gå ditt varje år för att förnya mitt uppehållstillstånd. ”

Vid den tiden hade Jean-François inte bara bott och arbetat i Berlin i över tjugo år och fått sin doktorsexamen och en position vid ett stort tyskt forskningsinstitut. Framför allt hade han upplevt de många vardagliga mörka sidorna som ett liv som passerar (stats-) gränser kan få med sig i ett Europa styrd ovanifrån. Ett exempel:

“Under de åren jag doktorerade i Berlin var jag tvungen att betala för dubbla sjukförsäkringar, utan att någon av försäkringspolicyerna gällde. Jag betalade för ett tyskt försäkringsbevis, utan vilket jag inte hade fått skriva in mig på det tyska universitetet. Och i Frankrike var försäkringen obligatorisk – men ogiltig utomlands. Jag hade mycket tur att vara så oförskämt frisk.”

Enligt Jean-François fortsätter en gemensam europeisk identitet att överskuggas av starka nationella klichéer och fördomar. Men han är van och leker med dem ibland.

“Var jag än är i Europa, tror folk att jag är annorlunda. I vissa länder tycker jag om att vara tysk, till exempel i Spanien. Tyskarna är mer populära där än fransmän. I Italien föredrar jag att vara franska. Några av mina favoritkulturer är italienska och polska. Om det är nödvändigt kommer jag att vara belgisk. Ingen reagerar på dem, för i Belgien anses det uppenbarligen att ha ingen identitet “.

Finns det några nationella särdrag?

“Absolut! Tyskarna till exempel klassificerar allt. En kyrka någonstans i norra Tyskland kallas inte bara för en kyrka, men den beskrivs som “den äldsta sandstenskyrkan utan torn öster om floden Elbe men väster om staden Schwerin”. Det är jättekul! Det är som om man har något att bevisa med allting.”

Är det inte en kliché också? Gör inte andra nationaliteter det också?

“Engelsmän, i alla fall, skulle aldrig komma med sådana knep för att bevisa att de är bäst. Endast tyskarna gör det för att vara speciella. Fast de verkligen inte behöver.”

Jean-François har tillbringat hälften av sitt liv i Frankrike och hälften i Tyskland (och tredje hälften på andra ställen). Ändå har han under flera år jobbat med “SprachCafé Polnisch” i Berlin-distriktet Pankow. Excusez-moi? Pourquoi pas un café français, Monsieur Renault?

“Bra fråga. Jag var redan i Polen i 1984. Det var en konstig idé som mina föräldrar hade. Då var det inga turister som reste från Frankrike till Polen. Det var nog ingen turist som reste dit alls. Det fanns inte tillräckligt med mat. Men vi åkte dit och hade tagit till och med hade vår hund – en boxare -, som åt inget annat än Östersjösill i en hel månad.”

 

Vår boxare åt inget annat än Östersjösill i en hel månad

 

Och då blev du kär i Polen? Vad var det då – att ingen annan ville åka dit dvs exklusiviteten, eller den goda sillen?

“Redan då tyckte jag om det polska folks inställning till deras situation. Ju svårare att förstå varför de röstar för en fest som PIS idag. Jag gillar författare som Gombrowicz och Mrożek. De presenterar svåra fakta intelligent och till och med roligt. Julian Tuwim är också en av dem, förresten. Den här kulturen fascinerade mig, polsk affischkonst. ”

Och därför driver du ett polskt språkcafé?

“Bakgrunden är mer min erfarenhet av hur olika förhållandet är mellan fransmän och tyskar, fransmän och polacker samt tyskar och polacker.”

Vad är så annorlunda mellan det franska och det tyska förhållandet till Polen?

“Efter kommunismens fall, turnerade jag Polen med en tysk-fransk kör. Jag lade märke till något konstigt: Majoriteten av pariserna hade redan varit i Polen. Men ingen av berlinarna. Inte ens min fru, som är född i Berlin, ville följa med på turnén för att hon hade något bättre att göra. Ändå vet man så förvånansvärt lite om Polen i Tyskland.”

Vad vill du uppnå med ’SprachCafé’? Ska tyskarna lära sig av fransmännen hur man kan vara entusiastisk över Polen?

“Jag vill smitta tyskarna med min entusiasm för det här landet! Till exempel för maten. Det finns nästan inga polska restauranger i Tyskland. Därför tror de flesta tyskar att det polska köket består enbart av kött och korv. De tror att det detsamma som det tyska köket, fast polskt. Men det är förstås inte. På grund av de många frågorna har jag skrivit en ganska tjock bok om det. Den lästes framför allt av polacker och tyskar som intresserar sig för Polen … ”

Riktar sig SprachCafé inte primärt till polacker i Berlin? Vad är fördelen för Europa?

“Vi har många aktiviteter, även för tyskar. Men det är sant, det handlar om kulturell identitet. Vi vill inte hålla stora tal om Europas framtid, utan göra vardagliga saker för att stärka en gemensam europeisk identitet “.

Hur tänker du uppnå detta?

“Det finns en tvungen integration idag. Men det förändras. Nuförtiden vill folk integrera sig samtidigt som de vill behålla den kultur de har blivit födda in i. Det gäller det växande antalet polacker i Tyskland, som det gör för den stora portugisiska befolkningen i Frankrike. Det jag menar är en fördubbling av din personlighet. En och samma individ har två olika personligheter i sina två kulturella identiteter. Det är fascinerande att du kan behålla en kultur och ändå öppna dig för en ny.”

Gäller det för alla?

“I alla fall för många vietnameser i Berlin, som talar utmärkt tyska men sällan uppfattas som tyskar på grund av sitt utseende. Och tyvärr finns det människor som inte vill se det. Ändå har Tyskland blivit mycket färggladare idag än för några år sedan.”

Hur är fransmännen i Tyskland? Behöver inte de ett eget ’SprachCafé´?

“Vi fransmän anses alltid vara’bra utlänningar’ – även om jag personligen inte skiljer mellan olika grupper av utlänningar. Pariserna i Berlin är faktiskt inte här i Berlin bara för att fortsätta umgås med sina grannar från Paris. I detta avseende är de båda populära och snabbt väl mottagna. Men överlag har fransmännens stora intresse för Tyskland och särskilt för Berlin ebbat av. ”

Varför gillar fransmännen inte Tyskland?

“Under årtionden var det bara nördar som lärde sig eller fick lära sig tyska i Frankrike. Det var ingen bra försäljningsstrategi för det tyska språket. Rent generellt har Tyskland blivit mindre intressant. Det finns ju fler fransmän bara i London än i hela Tyskland.”

Och vilken image har polackerna idag?

“Många tyskar ser polacker fortfarande som städerskor och rörmokare. Men det förändras. Berlin är inte den enda staden med en livlig polsk kulturscen.”

Websida Sprachcafé Polnisch