communication works

Energieffektivitet

Över Radarn

“Vi kan inte hårdsälja energieffektivitet”, säger EEIP-president Rod Janssen. Men med energimanagement-systemet ISO 50001 och energieffektivitetsdirektivet på plats är det tydligt att se att energieffektivitet har blivit en viktig ekonomisk och industriell faktor långt bortom klimatskydd. För Janssen, det bästa eventet föra att lära och diskutera best practice, är World Sustainable Energy Days i österrikiska Wels.

17. January 2019

Communication Works: Energieffektivitet brukade vara den förnybara energins fattiga kusin. Till skillnad från förnybara energikällor har målen för effektivitet inte varit bindande. Idag hävdar allt fler politiker att energieffektivitet måste komma först. Vad har förändrats?

Rod Janssen: Energieffektivitet har kommit långt sedan debatten började med den första oljekrisen på 1970-talet. Vi kommer alla ihåg några bilfria söndagar. Men vi vet också hur det gick: Folk var rädda för att energibesparing skulle skada ekonomin. Energianvändningen och den ekonomiska tillväxten var väldigt sammanflätade.

Det var också därför energieffektivitet brukade mätas som energiintensitet: energianvändning per enhet av ekonomisk produktion. Det är mycket svårt att ha ett bindande mål för det.

 

Energieffektivitet först

 

Hur ser det ut idag?

Nu antas det att ekonomisk tillväxt och energianvändning kan ses oberoende av varandra och vi vet också vad energieffektivitet kan göra för att uppfylla våra klimatmål från Paris.

Därför har Europaparlamentet tagit ett mycket mer ambitiöst tillvägagångssätt för energieffektivitet. Kommissionen har varit lite långsammare. Medlemsstaterna är de som faktiskt måste genomföra politiken och ansvarar för att möta målen. Därför brukar de vara mer konservativa. Det är förmodligen på grund av det att rådet har gått mycket långsammare fram.

Med detta sagt har de träffats halvvägs och kommit överens om att ge energieffektivitet en mycket högre profil genom att komma överens om ett mål på 32,5% med en uppräkningsklausul. Dessutom är målet numera också satt på primära energibesparingar. Det gör det enklare att följa utvecklingen. Och även om målet is sig fortfarande inte är bindande: Nu pratar vi äntligen om energieffektivitet. Först.

 

Så vad du säger är: Nu är det på riktigt. Det är inte bara på papper.

Vi måste vara försiktiga eftersom vi inte kan hårdsälja energieffektivitet. Men en IEA-rapport från 2015 visade redan då att det finns många icke-energirelaterade fördelar. Till exempel förbättras hälsoaspekter som luftkvaliteten. Det finns också konkurrensfördelar som vi bättre förstår nu.

 

Industriell konkurrenskraft

 

Det finns stora outnyttjade potentialer för att förbättra energieffektiviteten, särskilt i energiintensiva industrier. Men branscher som kemisk industri, stål eller massa- och pappersbruk har tidigare varit ovilliga att vidta åtgärder. Vad tar det för att motivera dem?

Det finns mycket potential. Ingen tvekan om det. Och mycket har redan hänt i dessa energiintensiva industrier under radarn. Men de stora energiintensiva industrierna är mycket medvetna om vad som händer i Asien eller Amerika. De kommer inte att låta sina konkurrenter få övertaget över dem.

För att vara attraktivare bör energieffektivitet ses som ett strategiskt verktyg i sig för att öka konkurrenskraften. Det måste diskuteras på högsta nivå och allvarligt behandlas som ett strategiskt beslut.

Med ökande koldioxidpriser kommer också handeln med utsläppsrätter att spela en viktigare roll för att stärka energieffektivitet i framtiden.

 

Vad säger du om små och medelstora företag?

Det här är ett problem. Europa har många små och medelstora företag, världen har många små och medelstora företag, men medvetenheten om vikten av att förbättra energieffektiviteten saknas. De flesta nationella regeringar är mycket mer fokuserade på de stora energiintensiva industrierna.

Även om de 30 största företagen kan ansvara för 80% av den industriella energiförbrukningen, finns det stor potential för energibesparingar med små och medelstora företag. De är också en motor för sysselsättning och allmän välfärd i regionerna, så det är viktigt att stödja dem.

“Små och medelstora företag behöver mer än pengar. De behöver tillgång ”

 

Vad föreslår du att göra?

Små och medelstora företag kan behöva ett slags “One Stop Shop” där de kan prata om både tekniska och finansiella frågor. Nationella eller regionala energibyråer som i Österrike Den rollen kan blivit plågad till exempel av nationella eller regionala energibyråer som i regionen Oberösterreich i norra Österrike.

Ofta små och medelstora företag vet inte hur man bygger ett affärscase för en investering i energieffektivitet. De är inte medvetna om möjligheten att vända sig till ett energitjänstföretag. En sådan mellanhand är ofta värdefull för att bygga ett mer övertygande case för banken.

Medlemsstaterna borde regelbundet fastställa långsiktiga strategier för energiprestanda för små och medelstora företag. Precis som medlemsstaterna enligt byggdirektivet behöver utveckla långsiktiga renoveringsstrategier för byggnader och uppdatera dem vart tredje år. Det skulle tvinga dem att konsultera små och medelstora företag och industrin som helhet.

Att endast få finansiering från Europeiska Unionen och många medlemsstater är inte tillräckligt bra. Små och medelstora företag behöver stöd för att få tillgång till pengarna. Idag är mängden pappersarbete eller förfarandets komplexitet för mycket för dem.

 

De tre största framgångarna inom industriell energieffektivitet

 

Du sa “mycket har hänt under radarn”. Vilka är de tre största framgångarna inom industriell energieffektivitet under de senaste 10 åren?

Den viktigaste förändringen under de senaste 10 åren har varit införandet av Energy Management Systemet ISO 50001. Det förändrar företagens kultur i förhållande till energieffektivitet förnybar energi och energihushållning som helhet.

Tidigare hade de flesta stora företag en energimanager gömd någonstans på fabriksgolvet. ISO 50001 utgår ifrån ett mer omfattande tillvägagångssätt från företagets styrelse ända ner till de som arbetar på fabriken. I Tyskland och i många andra länder har det gått bra och blivit väldigt populärt.

 

Har europeisk lagstiftning haft något inflytande?

 Den andra viktiga utvecklingen var att ersätta energibesparingsdirektivet med energieffektivitetsdirektivet under 2012. Det var första gången som EU-kommissionen har infört ett energieffektivitetsinstrument för industrisektorn med obligatoriska revisioner för stora industriföretag.

Medlemsstaterna har nu genomfört den första omgången av obligatoriska revisioner av energieffektiviten. Och medan direktivet bara gjorde det obligatoriskt för stora industrier, inkluderade vissa länder, som Italien, även större små och medelstora företag. Huruvida den här första omgången lyckades eller inte, är inte så viktig. Det stora steget var att få industrisektorn på en inlärningskurva.

Direktivet gav också några första riktlinjer till små och medelstora företag och uppmuntrar dem till användning av spillvärme från industriella processer.

 

Och den tredje prestationen?

 Det tredje viktiga instrumentet var utsläppshandeln som drivkraft för ökad energieffektivitet. Trots att vi hittills inte har sett tillräckliga resultat för att främja energieffektiviteten.

 

Global best practice i Wels

 

Vad är kvar att göra?

Den senaste IPCC-specialrapporten klargör att vi inte får gå över 1,5 grader, så vi måste sätta fokus på det här målet.

Vissa människor säger att i många länder och sektorer är de lågt hängande frukterna redan plockade. Jag är helt oense med det. Det finns så mycket mer kvar att göra!

Låt oss ta de obligatoriska revisionerna jag nämnde tidigare: 90% av de åtgärder som rekommenderas av energirevisionerna har ännu inte genomförts.

Dryckesindustrin i Belgien är ett bra exempel. De är väldigt progressiva och letar alltid efter de mest innovativa sätten att brygga öl. Det är den kultur som vi måste utveckla: Vi kan inte vila på våra lagrar och vara nöjda med 30-åriga värmepannor.

Vi borde titta på best practice globalt. World Sustainable Energy Days som hålls varje år i Wels, Österrike, ger ett utmärkt tillfälle att göra det.

 

Vad kan event som World Sustainable Energy Days bidra med?

Industrisektorn är fortfarande i sin linda inom detta område. Det behövs inspiration från andra sektorer. Därför är World Sustainable Energy Days viktiga för att kunna dela med sig av idéer och lära av varandra. Det är uppmuntrande att se så många experter och få så mycket analys från hela världen. Representanter från EU-kommissionen kommer för att lyssna. Man får information om resultaten från EU-finansierade projekt.

Det som är särskilt intressant för branschföreträdare är mässan där man kan se och röra tekniken på riktigt och diskutera med leverantörerna. Människor i branschen älskar det.

Vi arbetar för mycket i silor. När vi talar om byggnader borde vi också prata om förnybara energikällor. När vi pratar om förnybara energikällor borde vi också prata om energieffektivitet eftersom de måste arbeta nära varandra i vår energiomställning till låga koldioxidutsläpp. Event som WSED kopplar ihop dem.

 

 

Rulla upp ärmarna

 

Om du tittar på pågående projekt, vad tycker du kan vara nästa banbrytande uppfinning?

Tidigare har vi alltid letat efter det där banbrytande som kommer att förändra allt. När jag var yngre trodde vi att det skulle bli kärnkraften. Det skulle visa sig att det inte var det. Efter den första oljekrisen trodde folk som Jimmy Carter att förnybara energislag skulle göra tricket snabbt. Men vi fick alla lära oss att det har tagit lite längre tid. Men jag tror verkligen att det banbrytande ligger i att vi tar tillvara alla våra åtgärder fullt ut på ett välutformat och välgenomtänkt sätt. Jag är rädd att det inte finns någon enskild teknologi som kommer att lösa allt. Så vi får rulla upp ärmarna och fortsätta att effektivisera.

 

Vad kan organisationer som EEIP (Energy Efficiency in Industrial Processes) göra?

När det gäller EEIP började vi 2011 och byggde upp ett community från början. Det fanns inget på det ämnet på EU-nivå då. Nu har vi omkring 140.000 människor som följer oss på olika kanaler i sociala medier. Det finns ett stort intresse.

Vi ger ut en gratis tidning tre gånger om året tillsammans med en partner. De trycker 25.000 exemplar som går till fabrikgolven.

Vi har gjorde stora framsteg den senaste tiden. Men vi måste också gå längre än enbart industrifrågan titta på smarta städer till exempel. Vi tittar också på ny teknik som blockchain och artificiell intelligens.

 

Vad skulle vara ditt organisation, EEIP, lova? Hur skulle ditt personliga löfte se ut?

Vi flyttade från en lägenhet till en annan i december, och det var 50 halogenljus i taket i den nya. Jag ersatte dem alla med lysdioder. Det kommer naturligt för mig eftersom min far var holländsk och min mamma var skotsk (skrattar).

Som organisation är vi väldigt liten, men vi försöker vara ett hållbart företag. Vi åker alla kommunalt till jobbet, och i förra veckan räknade mitt träningsarmband att jag i genomsnitt går eller springer cirka 80 km varje vecka.

Men på EU-nivå och på global nivå kan vi vara en plattform för att människor ska uttrycka hur de arbetar med energieffektivitet och hur de vill göra saker i framtiden.

 

Möt världen och EU vid samma evenemang

 

Du har också länge varit en aktiv supporter av WSED:s ambitioner att främja unga forskares arbete. Varför tycker du att det är värt att delta i konferensen för unga forskare?

Jag vet inte om det finns någon annan händelse i Europa som kan ge unga forskare det som WSED ger. Och det tycker jag är fundamentalt viktigt. Jag har varit med i den vetenskapliga kommittén i många år nu för att utvärdera de uppsatser som kommer från de unga forskarna. Men år 2050 kommer människor som jag inte att vara analytikerna. Vi måste bygga upp nya generationer av forskare. De tar med sig nya idéer, nya metoder och nya sätt att uttrycka saker.

Och för dem är det viktigt att kunna visa vad de har gjort på ett event som WSED. Jag vill verkligen berömma WSED för att göra detta.

 

Hur drar du nytta av det på ditt jobb? Vad tar du med dig när du åker hem?

När jag blev inbjuden till World Sustainable Energy Days för första gången hade jag ingen aning om vad jag skulle vänta mig där. Jag blev fascinerad och jag älskade branschmässan som hänger ihop med den. Jag gillade också människorna som jag träffade. Vi hade ortroligt intressanta diskussionerna hela nätterna.

Man möter människor från Portugal, från Bulgarien eller från Rumänien. Man ser talare från Sverige, Italien eller Kanada. Det är fantastiskt.

I Bryssel är EU-parlamentets ledamöter och EU-kommissionens folk springer runt som galna. Men i Wels är de avslappnade och man kan prata med dem. Det är den enda gången du får prata med dem som människor.

Jag har varit med länge och jag borde kanske vara lite mer luttrad, men jag blir fortfarande riktigt uppspeld.

Christiane och hennes team fortsätter bara och har lyckats sätta Wels och Oberösterreich på kartan. De hade deltagare från 66 länder förra året. Det är verkligen imponerande. Och till råga på allt får man österrikisk mat.